Bursa Doğa Yürüyüş Yolları bakımından da Türkiye’nin en zengin illerinden. Gerek aile ve arkadaşlarınızla stres atmak için gerçekleştireceğiniz hafif bir yürüyüş gerekse de daha profesyonel bir ekiple gerçekleştireceğiniz doğa yürüyüşleriniz için farklı alternatifler sunuyor.
Biz de Bursa’da özellikle Uludağ çevresinde yer alan 27 Doğa Yürüyüş Yolunu sizin için derledik.
1Soğukpınar Ketenli Aras Şelalesi Doğa Yürüyüş Yolu
Köy camiinin altından devam eden Keles yolunun 2.ci kilometresindeki Ketenli tabelasından sola dönülür. Toprak yol 2.1 kilometre sonra tekrar sola döner ve 300 devam ettikten sonra Geçit yayla-Ketenli yayla istikametine yönelen son sapağa ulaşır. Ketenli tabelasını takiple 3.2 kilometre sonra Ketenli yaylasına ulaşılır. Yaylanın sonunda solda, Orman muhafazaya ait terk edilmiş binaların önünden geçerek Uludağ istikametine ilerleyen belirgin patikadan devam edilir. Bilgi levhasının yanındaki Aras Şelalesi yön tabelası ve parkurun çeşitli yerlerinde bulunan kırmızı-beyaz işaretler takip edildiğinde sonuncusu yorucu bir çıkışın ardından 1.9 kilometrelik yürüyüşle Aras Vadisine varılır. Orman içi patikadan çıkıp vadiye girildiğinde kayalıklar arasından akan Aras derenin solundaki işaretlenmiş patikadan devam edilir ve yaklaşık 300 m. sonra Aras şelalesinin aktığı kayaya ulaşılır. Soğukpınar köyünden Aras Şelalesine olan uzaklık 9.5 kilometredir. Zorluk derecesi 4 olan parkurun tahmini yürüyüş süresi ise 1 buçuk saattir. Parkurda 1 adet bilgi levhası ve 4 adet yön levhası mevcuttur. Ayrıntılar için buraya tıklayabilirsiniz.
2Yiğitali Köyü- Gökçeören Köyü Doğa Yürüyüş Yolu
Gökçeören parkuru, Yiğitali köyü camiinin solundaki sokaktan başlar ve bahçeler arasında ilerler. 1.8 kilometre sonra taş köprüden sağa, batıya dönerek orman içinde 100 m. kadar dikleşerek Yiğitali köyünün güneybatısında, Uludağ yolunu Gökçeören köyüne bağlayan ara şoseye çıkar. Yiğitali köyü ile patika sonu 2.6 kilometredir. Toprak yoldan batıya devam edildiğinde yaklaşık 200 m. sonra Gökçeören yayla görülür. Parkur asırlık çınar ağacının solundan devam eder. Sağa devam eden toprak yoldan devam edildiğinde 4 kilometre sonra Gökçeören köyü meydanına ulaşılır. Bu yolun başından sola dönen patika, Gökçeören yön levhası takip edildiğinde güney yönünde 600 m.lik. kolay bir çıkışla altta Gökçeören köyü, ardında Keles-Orhaneli yolunun geçtiği vadinin görülebildiği seyir noktasına çıkar.
Bu noktadan 20 mt. sonra solda işaretlenmiş patika vadiye doğru orman içinden 1.2 kilometre inişe geçer. Toprak yoldan sağa orman içine giren patika su deposunun yanından Gökçeören köyü meydanına bağlanır. Gökçeören köyü 1.5 kilometrelik asfalt yolla Keles-Orhaneli karayoluna bağlanır. Zorluk derecesi 3 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 2 saattir. Parkurda 1 adet bilgi levhası ve 3 adet yön levhası bulunmaktadır. Ayrıntılar için burayı tıklayabilirsiniz.
3Uludağ Oteller- Volfram- Zirve Tepe- Göller
Oteller Bölgesinden başlandığında yaklaşık 5 saatlik bir yürüyüşle göller bölgesine varılabilir. Eskilerin yedi göller olarak adlandırdığı bölgeye ve Uludağ zirveye ulaşmak için kullanılan 2 ayrı yol vardır. Birinci yol, Oteller Bölgesindeki kayak evinin önünden başlayan eski Buzcular patikasıdır. İkinci yol ise Oteller Bölgesinin üzerindeki, Fatintepe, Kuşaklıkaya sırt hattıdır. Çobankaya-Bakacak yolunda, 2. Gelişim bölgesinin içinden doğuya dönerek Karçukuru mevkiine ulaşan eski maden yolu kapatıldığından araçla Karçukuru mevkiine çıkan üçüncü yolu kullanmak çıkmak mümkün değildir.
1.Gelişim Oteller Bölgesinin üzerindeki kayak evinin önünden başlayan alt parkur 4.4 kilometre uzunluğundadır. Uludağ panoramasının izlenebildiği bu parkur Kırkpınarlar su havzasının üzerinden devam ederek eski maden sahasına ulaşır. Maden sahası içinden geçen dik ve kıvrımlı toprak yol takip edildiğinde yaklaşık 2 kilometre sonra Keşiş tepeye çıkan dik patika başına varılır. Patika başında sağda görülen kar çukuru Osmanlı döneminde sarayın ihtiyacı olan kar ve buzun kesildiği Ulu buzluktur. Keşiştepe’ye çıkan dik patika yaklaşık 1,1 kilometre uzunluğundadır ve tırmanış sonrası varılan yer Zirve kapıdır. Bu bölge Apollon kelebeklerinin yaşam alanıdır ve güneyi Aras Vadisine bakar. Buradan batıya bakıldığında solda, 2.486 m. yüksekliğindeki tepe üzerinde görülen ve Keşişin evi olarak adlandırılan taş bina 1936 yılında barınak olarak yapılmıştır.
İkinci yol, Oteller Bölgesinin üstünde, Ulukardeşler otelinin sağından başlayarak Cennetkaya ayrımından sonra sola, Fatintepe’ye çıkar ve doğu yönünde nispeten az bir eğimle devam ederek Küçük Zirve altında dikleşir. Bu güzergâhta ilerlerken Fatin tepe, Şahinkaya ve Kuşaklıkaya’dan geçilir. Kuzeyde Uludağ’ın ve uzaklarda Marmara denizinin, güneyde ise Keles köylerinin manzarası izlenebilir. Bu patika zirve kulübesinin 300 m. doğusunda maden patikası ile birleşerek doğu yönünde devam eder. Zirve kapıdan sonra görülen ilk düzlük Rasatdüzü’dür. Bu patika 2.5 kilometre sonra sola Karataş tepelerine, sağa Zirveye giden patikanın ayrıldığı noktadır. Sola devam edildiğinde Kilimli ve Buzlu göl ile Uludağ zirvesinin izlenebildiği Karataş tepelerinin altındaki belirgin olan dik ve taşlık patika Kilimgöl yanına iner.
Göller Bölgesinden bakıldığında güneyde bir duvar gibi görülen kütle Uludağ’ın 2.543 mt.lik zirvesidir. Kilimgöl’de içme suyu pınar kaynağından sağlanır. Gölün kuzey çıkışından uzanan toprak yol Karagöl’ün yanından geçerek 18 kilometre sonra Alaçam köyüne bağlanır.Göller-zirve sapağından sağa devam edildiğinde 1.9 kilometrelik bir yürüyüş sonrası Uludağ’ın en yüksek yeri olan zirveye ulaşılır. Bu noktadaki poligon taşının altına gizlenmiş olan teneke kutuda bulunan deftere yürüyüş anısını yazmak 1936’dan beri bir gelenek halindedir. Bu noktadan doğudan-batıya doğru Aynalıgöl, Karagöl ve Kilimligöl ile Buzlu göl görülebilir.
Zorluk derecesi 5 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 5 saattir. Parkurda 1 adet bilgi levhası ve 2 adet yön levhası vardır. Parkur ile ilgili ayrıntılara burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
4Uludağ Oteller- Paşaçayırı- Bağlı Yaylası
1.Gelişim oteller bölgesi üstünde, Aydınyıldız otelinin solundaki toprak yol yaklaşık 900 m. Sonra Cennetkaya Tv verici istasyonu sapağını geçerek tahta kar duvarlarının yanına çıkar. Kar duvarında parkur bilgi levhası ve Paşaçayırı yön tabelası bulunur. Kar duvarlarının batısındaki kayalıkların önünde 1.960 m. rakımdan başlayan patika orman içinde Milli park sınırları dışına çıkar. Patikanın geçtiği ormanlık alan özellikle sonbahar’da yürüyüşçülere fotoğraf açısından görsel bir ziyafet sunan nadir yerlerden biridir.
Yol boyunca kırmızı-beyaz işaretlerin bulunduğu parkurda ilk varılan nokta 1.815 m. rakımdaki Paşa çayırıdır. Oteller-Paşaçayırı arasındaki mesafe 2,6 kilometredir. İçme suyunun bulunduğu bu yaylanın altındaki yön levhası takip edildiğinde parkur orman içinden devam edip 1,1 kilometre sonra 1.610 m. rakımdaki Alıçdüzüne varır. Alıçdüzü’nün altında Bağlı köylülerinin tarlalarına ulaşmak için kullandıkları toprak yoldan yürümeye devam edildiğinde 1,6 kilometre sonra köy evlerinin arasındaki işaretli patika geçilip Bağlıköyü mesire alanına ulaşılır. Bağlı mesire alanı yaz aylarında çevre köyler ve Bursalıların piknik amacıyla kullandıkları büyük bir yayladır.
Zorluk derecesi 4 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 3 saattir. Parkurda bir adet bilgi levhası ve 3 adet yön levhası bulunmaktadır. Parkur ile ilgili ayrıntılara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
5Uludağ Sarıalan- Çobankaya
Sarıalan ile Çobankaya’yı birbirine bağlayan bu doğa yürüyüş yolu uzunluğu 3.8 kilometredir. Teleferik istasyonunun bulunduğu 1.650 mt. rakımdaki Sarıalan yaylasında Milli Park binaları ve hediyelik eşya barakalarının önünden başlayan parkur doğuya doğru ilerler. Sağda et-mangal lokantasını geçip yürüyüşe devam edildiğinde piknik alanı ve oyun sahası sonrasında yaklaşık 800 mt. sonra Mandıra boğazı mevkiinde Sarıalan dere geçilerek Sarıçayır’a (Alman Çayırı) varılır. Belirgin patika 300 mt. sonra sola dönerek hafif bir meyille yükselir ve Sarıçayır tepede Kurtkaya-Oteller patikası ayrımına varır.
Çobankaya patikası sola devam eder ve orman içinden geçip yaklaşık 1.5 kilometre sonra Sobran yaylaya çıkar. Köprüden geçerek doğuya doğru yola devam eden patika yükselerek orman içine girer. Yaklaşık 400 m. sonra kuzey yönünde Gülpınar’a inen toprak müdahale yoluna çıkar. Çobankaya ulaşmak için sağa doğru ilerlenir ve kısa bir yürüyüşün ardından Çobankaya kamp alanına varılır. Sarıalan-Çobankaya arasındaki bu yürüyüş parkuru yaz aylarında kampçılar ve doğa yürüyüşü yapanlar tarafından çok sık kullanılır. Parkurda bir adet ağaç bilgi levhası ve 3 adet yön levhası bulunmaktadır.
6Uludağ Sarıalan – Gölcük – Kirazlıyayla
Sarıalan-Kirazlıyayla arasındaki 3.5 kilometre uzunluğundaki yürüyüş parkurunun başlangıç noktası, Sarıalan’da Milli Park idare binalarının arkasındaki çadırlı kamp alanıdır.Çadır kampına uzanan parke taşlı yolda yaklaşık 350 mt. sonra parkur girişini belirten bilgi levhasından sola sapılarak orman içine girilir. İlk birkaç yüz metre bodur ardıçların arasında su arklarına paralel giden patika 2.3 kilometre orman içinden devam ederek 130 m. irtifa kaybeder ve eski İzci kampının bulunduğu alana çıkar.
İşaretlerle belirlenmiş patika 150 m. sonra güney-güney batıya dönerek 1 kilometre sonra Hayri Koyuncu çeşmesi yanından yükselir ve Gölcük mevkiine çıkar. Sonbahar’da fotoğraf açısından cazip olan Gölcük yaz aylarında bataklık halindedir. Alanın güneyine doğru devam eden belirgin patika solda Yörük mezarlarını geçtikten sonra Kirazlıyayla’da otel girişi sağındaki çeşmede sonlanır.
Zorluk derecesi 1 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 1 buçuk saattir. Parkurda 1 adet ağaç bilgi levhası ve 3 adet yön levhası vardır. Parkur ile ilgili ayrıntılara buradan ulaşabilirsiniz.
Sarıalan meydanında Milli Parklar Müdürlüğüne ait lojman ve dolmuş durağının arasındaki yoldan başlayan parkur yaklaşık 250 m. sonra sağa dönerek orman içine girer. Tekir tepeden inen ve Kaynana çukurunun batısından geçen Dik Tekir adı verilen orman içi patika 1,7 kilometre sonra Tonoz yaylaya çıkar. Zaman zaman kayalık su yolundan geçen bu parkurda 2 çeşme vardır. Tonoz yayla doğa yürüyüşü yapanların mola verdikleri bir noktadır. Tonozyayla’dan Kadıyayla ve Ab-ı hayat mevkine iki ayrı patika vardır. Çeşmenin karşısından kuzey yönünde orman içine giren patika 1,5 kilometre sonra Kadıyayla’ya ulaşır.
Tonozyayla’dan kuzeydoğuya doğru ilerleyen diğer patika ise orman içine girer ve suların açtığı yol takip edildiğinde Ab-ı Hayat yaylasının güneyine çıkar. Buradan hafif bir inişle önce Erikliyayla ve 2,6 kilometre sonra Zeyniler köyü üstündeki Bozburun seyir noktasına ulaşılır. Yamaç paraşütü platformunun bulunduğu Bozburun’dan Bursa kent merkezi ve Yıldırım ilçesinin genel görünümü izlenebilir. Bozburun’dan batıya doğru inen parke döşeli yol 2,5 kilometrelik bir yürüyüşün ardından Teferrüç Teleferik istasyonu önünde sonlanır.
Zorluk derecesi 4 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 4 saattir. Parkurda bir adet bilgi levhası ve 2 adet yön levhası bulunur.
Bu parkur 1. Bölge Oteller meydanından başlar ve 1 kilometresi iniş olmak üzere asfalt yolla 1,6 kilometre uzaklıktaki 2. Gelişim oteller bölgesinden geçer. Araçla zirve ve göller bölgesine çıkmak isteyenlerin kullandığı ve şuanda kapalı olan eski maden yolu sapağının yanındaki asfalt yola devam edildiğinde 2,7 kilometrede solda görülen yer Çobankaya kamp ve günübirlik kullanım alanıdır. Yola devam edildiğinde yaklaşık 500 mt. sağda Softaboğan şelalesine inen parkur başlangıcı vardır.
Çobankaya’dan 1,5 kilometre sonra solda ağaçlar arasındaki bina, Sarıalan-Çobankaya arasında çalışan telesiyejlerin istasyonudur. Çobankaya-Bakacak seyir noktası arası 2,5 kilometredir. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı seyir platformundan hava müsait olduğunda doyumsuz Bursa manzarası ve Marmara denizi seyredilebilir. Bu noktadan sağa dönen kısa patika Bakacak kayalıklarına çıkar. Parkurda 1 adet bilgi levhası ve bir adet yön levhası bulunur.
Bakacak’ın güneydoğusundaki Dombay çukuru vadisinde kalan Softaboğan şelalesi yüksekten akmamasına rağmen kuzeye akan Kırkpınar derenin oluşturduğu birçok şelalenin en ünlüsüdür. Çobankaya kamp alanı karşısındaki Sultan Selim senaberliği (çamlığı) olarak da bilinen bölgenin kuzeyinde kalan şelaleye akan derede çok sayıda doğal havuz bulunur. Softaboğan şelalesi parkurunun girişi, Çobankaya kamp alanından asfalt yola çıkıp sola, Bakacak istikametine doğru yüründüğünde yaklaşık 500 m. mesafede Orman müdahale araçlarının kullandığı toprak yoldur. Bodur Ardıç’lar arasından alçalarak çam ormanına doğru ilerleyen patika 850 m. Sonra Kırkpınar dereye iner.
Patikanın sağındaki çeşmenin bulunduğu noktadan kuzeye uzanan geniş alan ise Sultan Selim Senaberliği olarak bilinir. Derenin her iki yakasında da bulunan patikalar takip edildiğinde yaklaşık 1.5 kilometre sonra Softaboğan şelalesine varılır. Softaboğan şelalesi adının, Yavuz Sultan Selim’in taht mücadelesi yaptığı kardeşi Şehzade Ahmet’in beş nefer biraderzadesini bir av sırasında burada boğdurmasını nedeniyle verildiğinden Solakzade tarihinde bahsedilir. Sultan Selim Senaberliği olarak bilinen sahanın adı da bu hadiseden kalmadır. Çam ağaçları nedeniyle kuytu bir bölge halindeki Softaboğan şelalesi 1950 yıllarından günümüze yaz aylarında doğa yürüyüşçülerinin yoğun ilgisini çeker.
Zorluk derecesi 1 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 1 saattir. Parkurda bir adet bilgi levhası ve üç adet yön levhası bulunur.
10Alabalık Tesisi – Küreklidere Şelalesi
Şehir merkezinden 17 kilometre uzaklıkta yer alan Küreklidere şelalesine Ankara yolu üzerinde Otosansit’i geçtikten sonraki Cumalıkızık köyü eski yolundan ulaşılır. Cumalıkızık mahallesi kavşağından sağa dönen asfalt yol, 1.6 kilometre sonra mezarlıktan sola döner ve 5 kilometre devam ettikten sonra şelale parkurunun başlangıç patikası olan Kent Ormanı girişine ulaşır. 395 Ha.lık Bursa Kent Ormanı, Türkiye’nin en büyük ve en geniş Kent Ormanı olma özelliğine sahiptir. Parkur Kent Ormanı giriş kapısından itibaren piknik ve oyun alanları, dereden akan suyun döndürdüğü küçük bir değirmen, kaya bahçeleri, ahşap seyir kuleleri yanından ve köprüden geçerek 2 kilometre sonra şelale yakınlarında sonlanır. Parkurun bazı bölümleri ve sona doğru dik çıkışlar vardır. Küreklidere yatağından 80 mt. yüksekten düşen şelalesinin seyredilebileceği seyir terasına çıkış yorucudur.
Zorluk derecesi 2 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 1 buçuk saattir. Parkurda 1 adet bilgi levhası ve bir adet yön levhası bulunmaktadır. Parkurla ilgili ayrıntılara buradan ulaşabilirsiniz.
11Fidye Kızık – Erikliyayla
Tarihi Osmanlının kuruluşuna kadar uzanan ancak şehir içinde kalması nedeniyle tarihi dokusunu muhafaza edemeyen Fidyekızık köyüne Ankara yolu üzerindeki Yüksek İhtisas Hastanesinden Mesken’e dönen yoldan kolaylıkla ulaşılabilir. Mesken kavşağından Siteler istikametine dönüldüğünde Kaplıkaya Cazibe Merkezi önünden geçen asfalt 500 metre sonra sağa Fidyekızık’a mahallesine girer. Parkur Kızıklar Konağı’nın sağındaki Ermantaş sokağından başlar. Mezarlıktan sağa Erikliyayla Caddesine dönen toprak yol, Fidyekızık Kestaneliklerine çıkan yolun başındaki kontrol kulübesinin yanından yükselerek devam eder. Sansarpınarı ve Fındıklı çeşme mevkilerini geçip 5 kilometre sonra sola döner. Bu noktada sağa dönen yol Kilisetepe üzerinden Uludağ’ın bakacak seyir noktasına çıkar. Bu sapaktan itibaren Erikliyayla 250 metre uzaklıktadır.
Zorluk derecesi 4 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 2 saattir. Parkurda 1 adet bilgi levhası ve 2 adet yön levhası bulunmaktadır.
12Erikliyayla – Kocabalık Vadisi Ve Kanlı Göl
Fidyekızık meydanından başlayan 5 kilometrelik toprak yoldan ulaşılan Erikliyayla’nın 400 metre Kuzeybatısında Tuzla Çeşmenin sağından ilerleyen orman içi patika 500 metre sonra bir geniş bir yay çizerek güneyde depo çeşme yanına iner. Bu noktadan itibaren başlayan taşlık yol yaklaşık 1 kilometre devam ettikten sonra Kocabalık vadisi yatağına iner. Uludağ’dan akan suların meydana getirdiği irili ufaklı birçok havuzun bulunduğu vadide patikanın bittiği nokta Kanlı göldür. Kanlı göl etrafından çevre köylülerin yaptığı küçük bir piknik alanı bulunur.
Zorluk derecesi 3 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 1 saattir. Parkurda 1 adet bilgi levhası ve 1 adet yön levhası bulunmaktadır.
13Balaban Şelalesi
Uludağ’dan ovaya akan Kırkpınar deresinin Kocabalık vadisine aktığı kollarından biri üzerinde yer alan Balaban şelalesine Yıldırım İlçesindeki 75. Yıl mahallesinden ulaşılır. Ankara yolunun 6. Kilometrede Erikli kavşağından sağa dönen Erikli caddesi boyunca dağ yönünde yola devam edildiğinde yaklaşık 1.2 kilometre sonra Kaptangazi Caddesinden sola dönülür. Yazıcı Caddesi, Acar caddesi ve ardından Kerpiç sokaktan güney yönünde ilerleyerek parkura girilir. Toprak yol 3.2 kilometre sonra su deposu yanında sonlanır. Balaban Şelalesi tabelasından itibaren kayalık araziden dereye paralel geçen patika 450 mt. sonra dere yatağına iner. Parkurun yaklaşık 100 mt.si dere yatağından yüksekte olan eski su kanalı üzerinden geçtiğinden dikkat edilmesi gerekir. Parkurun başlangıç noktası olan su deposu ile Şelale arası 700 mt. civarındadır. 75. Yıl mahallesine özel araç dışında Belediye Otobüsleri ve Kent Meydanından kalkan minibüslerle de ulaşılabilir.
Zorluk derecesi 3 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 1 saattir. Parkurda 1 adet bilgi levhası ve 2 adet yön levhası bulunmaktadır.
14Misiköyü – Dağyenice Göleti
Parkurun başlangıç noktası olan Gümüştepe Mahallesi, bilinen adıyla Misiköyü şehir merkezinden 12 kilometre uzaklıkta, Nilüfer ilçesinden başlayan Orhaneli-Keles karayolunun 3. kilometresindedir.8 kilometre uzunluğundaki parkur Misi Köyü meydanındaki kahvelerinden ardından başlar ve Dere Sokak-İpekyolu Sokak bağlantısıyla bir yay çizerek kuzeye ve sonrasında güneybatıya yükselerek devam eder. Viraj çıkışından 10 m. sonra sağa dönen stabilize yol takip edilir. Yaklaşık 300 mt. Misi-Dağyenice arasındaki asfalt üzerinde ilerleyen parkur daha sonra sola döner ve orman içinden geçerek 1.6 kilometre sonra Dağyenice köyü girişine bağlanır.
Dağyenice göleti tabelasından sola dönüldüğünde 750 mt.lik bir yürüyüş sonrasında Dağyenice köyü meydanına varılır. Parkurun ikinci bölümüne Dağyenice Camii solundaki sokaktan girilir. Tabela ve kırmızı-beyaz renklerde işaretlenmiş olan yolda tarla yolları fazla olduğundan işaretlere dikkat edilmelidir. 2.5 kilometrelik yürüyüşten sonra ormanlık alan giren yol 1 kilometre daha devam eder ve Dağyenice göletinin batısında sonlanır.Bursa’nın termal turizm merkezi olması amacıyla altyapı çalışmaları yapılan Dağyenice göleti hafta sonları piknikçiler tarafından tercih edilir. Gölet etrafında yürüyüş yolu, piknik alanı, otopark ve tuvaletler mevcuttur.
Zorluk derecesi 2 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 3 saattir. Parkurda 1 adet bilgi levhası ve 3 adet yön levhası bulunur.
15Ericek Göleti
Katırlı dağlarının eteklerinde kurulu Ericek Köyü Gürsu ilçesine 19 kilometre uzaklıktadır. Şehir merkezinden 12 kilometre uzaklıkta, Ankara yolu istikametinden ulaşılan Gürsu ilçe merkezinden başlayan yol, Hasanköy’den geçip İğdir tüneli üzerinden 15 kilometre sonra Dışkaya köyüne ulaşır. Dışkaya-Ericek köyü arası 4 kilometredir. Bir dağ köyü olan Ericek köyünde caminin bulunduğu meydandan başlayan gölet yolu yaklaşık 3 kilometre sonra Ericek göletine ulaşır. Sulama amacıyla yapılan ve çevresindeki doğal güzelliğiyle piknikçiler dışında fotoğrafçıların da ilgisini çeken Ericek göletinde olta balıkçılığı da yapılmaktadır. Gürsu Belediyesinde festival alanı olarak belirlenen Ericek göleti etrafında bulunan piknik alanında her yıl Mayıs ayının son haftası geleneksel olarak Hıdırellez şenlikleriyle birlikte pilav günü düzenlenmektedir.
Zorluk derecesi 2 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 1 saattir. Parkurda 1 adet bilgi levhası ve 2 adet yön levhası bulunmaktadır.
16Alaçam Şelalesi
Uludağ’ın güney yamacında, Göller bölgesine ulaşan 18 kilometrelik yolun başlangıç noktasının da bulunduğu Alaçam köyüne Bursa-Ankara karayolu üzerindeki Kestel ilçesinden ulaşılır. Şehre 13 kilometre uzaklıktaki Kestel ilçesi girişinden Çimento Fabrikası istikametinde sağa dönen yolda 10 kilometre sonra Alaçam tabelasından sağa dönülür. Yol ayrımından 7 kilometre içeride bulunan bir Gürcü köyü olan Alaçam, Uludağ Oteller Bölgesine alternatif olarak düşünülen bir kış sporları merkezi için seçilen bir bölgedir. Alabalık lokantaları, köyün güneyinde bulunan yaylası ile yaz aylarında özellikle hafta sonları yoğun ziyaretçi akınına uğrayan Alaçam köyü şelalesi Uludağ’dan inen suların aktığı Deliçay üzerindedir.
Köy meydanındaki kahvenin önünden güneybatıya dönen toprak yol bahçeler arasından geçerek 1.7 kilometre sonra Deliçay’ın yanındaki bir tepe üzerine çıkar. Tepenin sağından orman içine giren patika 300 metre sonra dere yatağına iner. Tepenin solundaki yön levhasının yanından güneye dönen diğer patika ise 200 mt. sonra yön levhasından sağa orman içine girer. Bu patika 150 mt. sonra Deliçay ya da bilinen adıyla Alaçam Şelalesinde sonlanır. Bahar aylarında Uludağ’da kar sularının erimesiyle coşan Alaçam şelalesi yaklaşık 10 metre yüksekten düşer.
Zorluk derecesi 1 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 1 saattir. Parkurda 1 adet bilgi levhası ve 3 adet yön levhası bulunmaktadır.
17Kıran Şelalesi
Kıran şelalesi Bursa şehir merkezine 58 kilometre uzaklıktaki İnegöl ilçesinin 13 kilometre güneyindeki Kıran köyüne 4.8 kilometre mesafededir. Köy meydanından başlayan asfalt yol 1.3 kilometre sonra sağa döner ve piknik alanı üzerinden Uludağ silsilesine doğru güney yönünde devam eder. Kıranyayla’ya çıkan stabilize yol 4.5 kilometre sonra köprüyü geçer. Köprünün 20 mt. sağından ormanlık alana giren patika 250 mt.lik bir tırmanış sonrasında Şelaleye varır.
Uludağ’ın eteklerindeki Ayı dağından akan kar sularının oluşturduğu Kıran şelalesinin bir adı da Ayıdağı şelalesidir. Şelale suları yaklaşık 20 mt. yüksekten bir kaya bloğu üzerine düşer. Kıran Şelalesi ve yaylası Bursa ve civarındaki dağcılık kulüpleri ile grupların trekking amacıyla tercih ettikleri, doğal güzelliklere sahip bir bölgede bulunurlar.
Zorluk derecesi 2 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 1 buçuk saattir. Parkurda 1 adet bilgi levhası 3 adet yön levhası bulunmaktadır.7
18Kıranköy- Kıran yayla
Bursa şehir merkezine 58 kilometre uzaklıktaki İnegöl ilçesinin 13 kilometre güneyinde kalan Kıran köyü Uludağ’ın doğu ucunda 1020 mt. rakımda yer alır. İnegöl ilçesine 4 kilometre kala Yenice köprülü kavşağından sağa dönen yol Yeniceköy, Edebey köyü üzerinden Kıranköyüne ulaşır. Kıranköyü yaylası köyden 8 kilometre uzaklıktadır. Köy içinden başlayan asfalt yol 1.3 kilometre sonra Fevziye köyü ayrımından sağa doğru devam eder. Ormanlık alandan geçip Uludağ yamaçlarında devam eden yol 2.4 kilometre sonra Salih Dede piknik alanı üstünden ilerler.
Kıran yaylaya uzanan asfalt yol bu noktadan itibaren oldukça bozuktur. Yol 850 mt. kadar devam ettikten sonra köprüyü geçer ve Ayıdağı şelalesinin altından 3.5 kilometre daha ilerleyerek tırmanmaya başlar. Kıranköyüne ait ahşap barakaların bulunduğu Kıranyaylası 1870 mt. rakımdadır. Yaz aylarında Kıranköyü halkının kaldıkları yayla, Uludağ oteller bölgesinden 22 kilometrelik bir yürüyüşle gelen dağcı gruplarını da misafir eder.
Zorluk derecesi 5 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 5 saattir. Parkurda 1 adet bilgi levhası ve 3 adet yön levhası bulunmaktadır.
19Kıran Köy Dokuzlar Şelalesi
İnegöl ilçesine bağlı Kıran köyü şehir merkezine 58, ilçe merkezine ise 13 kilometre mesafede, Uludağ’ın doğu ucundadır. Kıran köyü meydanından Kıranyayla ve Şelalesine uzanan parkura girildiğinde köyün piknik alanı ve Ayıdağı (Kıran) şelalesi girişini geçtikten 5 km. sonra Bıçkıdüzü mevkiine ulaşır. Taşlık yolun sağındaki çeşmeden sola inen orman içi patikaya girildiğinde 1 kilometre sonra şelalenin aktığı dere görülür. Ağaç köprünün hemen arkasından akarak dereye karışan Dokuzlar şelalesine Yeşil havuzlarda denilir. Kuzyatağı ve Balaban yayladan inen kar sularının birleştiği dere üzerinde akan sular arka arkaya dokuz küçük şelale meydana getirir.
Zorluk derecesi 2 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 1 saattir. Parkurda 1 adet bilgi levhası ve 2 adet yön levhası bulunur.
20İnegöl Başalan Yayla
İnegöl ilçesine bağlı Boğazova’nın 5.5 kilometre doğusundadır. Boğazova’dan İnegöl’e inen yolun 2. kilometresindeki Çatak mevkiinden sağa giren toprak yol küçük bir dereyi geçip sola devam eder. Yaklaşık 600 metre sonra aynı dereyi bu kez üstten kesen toprak yol Mindos kayalıklarına dönen çatraktan sağa doğru yükselerek devam eder. Orman içinden devam eden parkur 1.9 kilometre sonra güneye dönerek 1260 mt. rakımdaki Başalan yaylasına çıkar. Çatak mevkiinden buraya olan yolun uzunluğu 3 kilometredir. Yaylanın güney ucunda gezginlerin konaklamaları için yapılan bir baraka bulunur. Yaylanın ortasından geçen toprak yol güneyde ikiye ayrılır. Soldaki yol 2.6 kilometre sonra Sepetçi yaylasına bağlanır.
Zorluk derecesi 2 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 2 saattir. Parkurda 1 adet bilgi levhası ve 2 adet yön levhası bulunmaktadır.
21İnegöl Boğazova Yayla
İnegöl ilçesine 24 kilometre mesafedeki Boğazova yaylasına İnegöl Organize Sanayi Bölgesinden güneye dönen İsaören ve Çayyaka köyleri istikametinden ulaşılır. Hamidiye mahallesinden ilerleyen bu yol aynı zamanda İnegöl’ü Keles’e bağlar. Çayyaka köyünden 11 kilometre uzaklıktaki yayla 1200 metre rakımda ve 78 Ha. yüzölçümüne sahiptir.
Sarıçam, Kızılçam, Karaçam, Kayın, Köknar, Meşe ve Ardıç ağaçlarıyla kaplı ormanların çevrelediği Boğazova yaylası çok sayıda villanın bulunması nedeniyle modern bir tatil yöresini andırır. Offroad ve MotoCross kulüplerinin yarışmalar için kullandıkları parkurların bulunduğu Boğazova yaylasından batıya uzanan asfalt yol Kendir yaylası üzerinden Kocayayla’ya bağlanır. Tahmini yürüyüş süresi 1 saat olan parkurun üzerinde 1 adet bilgi levhası ve 1 adet yön levhası bulunur.
22Mustafakemalpaşa Kösehoroz Şelalesi
Kösehoroz şelalesi Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Kösehoroz Köyü’nin 6 kilometre güneyindedir. Bursa-İzmir karayolu üzerinde Karacabey ilçesini geçtikten sonra ulaşılan Mustafakemalpaşa şehir merkezine 86 kilometre uzaklıktadır. Mustafakemalpaşa ilçe merkezinden Yalıntaş’a uzanan asfalt yol Lüftife, Orhaniye, Hamidiye, Karaorman ve Çavuş köylerinden geçerek Emet çayına paralel olarak devecikonağı yönünde Kösehoroz köyüne varır. İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Kösehoroz köyü meydanından başlayan yol Tırnova köyü istikametinde bir süre orman içinden devam eder.
Asfalt yolun 4.3 kilometresinden sola sapan toprak yola girildiğinde önce güneye daha sonra kuzeydoğuya dönerek 1.7 kilometre yürünür. Şelalenin aktığı Değirmendere’ye inmek için yön levhasının sağındaki patika kullanılır. Yağmur sularının aşındırdığı toprak yol bir bölümü kayalık araziden geçerek 400 mt. sonra Kösehoroz şelalesine iner. 18 metreden düşen Kösehoroz şelalesinde suların oluşturduğu bir kaya göleti bulunur.
Zorluk derecesi 3 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 2 saattir. Parkur üzerinde 1 adet bilgi levhası ve 3 adet yön levhası bulunmaktadır.
23Sansarak Kanyonu
Sansarak kanyonu, Bursa’ya 82 kilometre uzaklıktaki İznik ilçesinin 17 kilometre kuzeydoğusundadır. Kanyonun bulunduğu Sansarak köyüne Bursa’dan ulaşmak için Yalova yolu istikametinde Gemlik ilçesi geçildikten 5 kilometre sonra Karsak boğazı çıkışından sağa dönen İznik yolu veya Orhangazi ilçesi içinden doğu’ya dönen yol kullanılır. İznik’e Bursa’dan Yenişehir ilçesi yoluyla da ulaşılabilir.Bursa yönünden gelen yol Karsak sapağından sonra Gölyaka, Sölöz, Narlıca köylerini geçip İznik ilçe merkezine girmeden hemen önce, Kırgızlar türbesinden sağa döner ve 1.5 kilometre sonra İhsaniye-Sansarak yoluna girer. Bu yol virajlı ve asfaltı oldukça bozuktur.
Orhangazi ilçe merkezinden başlayan yol ise Boyalıca ve Çakırca köylerini geçerek 42 kilometre sonra İznik şehir merkezine ulaşır. İlçe merkezine 1 kilometre kala Mustafa Kemal paşa mahallesinden sola dönüldüğünde 2 kilometre sonra İhsaniye-Sansarak yoluna çıkılır.İlçe merkezinde Ayasofya (Orhan camii) önünden sağa dönüp cadde çarşı içinden Lefke kapı istikametinde devam eder ve Kırgızlar türbesi yoluyla birleşip mezarlık arkasından Sansarak yoluna bağlanır.İhsaniye köyü yol ayrımından sola devam eden yol 3.5 kilometre sonra kerpiç evleriyle bir Anadolu köyünü andıran Sansarak köyüne girer.
Sansarak kanyonu parkurunun başlangıcına ulaşmak için köy meydanından kuzeye doğru giden 4 kilometre uzunluğundaki stabilize yol kullanılır.Belirgin haldeki yoldan ilerlendiğinde 3.cü kilometrede görülen uyarı levhası kısa parkurun çıkış noktasını belirtir. Bu tabeladan itibaren 850 mt. yürüdükten sonra kanyon giriş levhasından sola, aşağıya doğru ilerleyerek parkurun başlangıcı olan yıkık Değirmene inilir.
Şehir dışından da dağcılık kulübü ve doğa fotoğrafçılarının ilgisini çeken Sansarak kanyonu kayalı derenin aktığı 7 kilometre uzunluğunda orta zorlukta bir parkura sahiptir. Değirmen’in önünden akan dereden karşıya geçip sola dere yatağı takip edilir. Zaman zaman çalılıklar ve ağaçlar arasından geçen patika, yoğun orman örtüsü nedeniyle birçok yerde görünmez olduğundan işaretlere dikkat edilmelidir. Patikanın dere yatağına indiği yerler de yosunlar nedeniyle oldukça kaygandır.
7 kilometre uzunluğundaki Sansarak kanyonunda kullanılan orta zorluktaki ana parkurun uzunluğu 1.7 kilometre civarındadır. Kanyon boyunca akan Kayalıdere suyu temiz olduğundan parkur boyunca görülen havuzlarda sıcak yaz aylarında yüzülebilir. Sansarak kanyonundaki kısa parkurun sonundaki yön levhası takip edildiğinde yatay bir çıkışla 650 mt. sonra toprak yola çıkılır.Kanyon içinde çıkış tabelasından güneye doğru dere boyunca devam edildiğinde ilkinden daha zor olan uzun parkuru geçmek dikkat ve güç ister. Zaman zaman dere yatağından saparak yükselen ve sonrasında dik inişe geçen bu parkur nadiren kullanılır ve köyün hemen dışındaki top sahasının batısında sonlanır.
Zorluk derecesi 1 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 3 saattir.Parkurda 1 adet bilgi levhası ve 5 adet yön levhası bulunmaktadır.
Uludağ’ın güneyindeki dağ ilçesi Keles’e bağlı Baraklı köyü Bursa’ya 50 kilometre uzaklıktadır. Nilüfer ilçesinde Orhaneli-Keles kavşağından sola dönen yol, Misi ve Doğancı köylerini geçtikten sonra 13. kilometrede Doğancı Barajı mevkiinde sola Keles yönüne devam eder. 6 kilometre boyunca Doğancı Baraj gölüne paralel ilerleyen yol Çaybaşı köyü içinden geçerek Baraklı köyüne ulaşır. Gölet yoluna Çatak Mahallesinden girilir. Çatak deresine paralel olarak ilerleyen yol 4. kilometre sonra Çatak orman deposundan sola dönerek devam eder. Çiçek bahçeleri arasından geçen stabilize yol 3 kilometre sonra tepe üstünden sağa dönerek Baraklı göletine iner.
Baraklı köyünün sulama ihtiyacı amacıyla yaptırılan Karaağaç göleti çevresi çam ormanı ve çilek bahçeleri ile çevrilir. Doğaseverlerin çadırlı kamp ve olta balıkçılığı amacıyla tercih ettikleri gölet, Uludağ’ın güney sırtlarına bakar. Baraklı köyü içinden başlayan bu parkurun gölet çevresindeki kamp alanına kadar olan mesafesi 7.5 kilometredir.
Zorluk derecesi 2 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 2 saattir. Parkurda 1 adet bilgi levhası ve 3 adet yön levhası bulunur
25Mustafakemalpaşa Şapçı Şelalesi
Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Şapçı köyü ilçe merkezine 16, Bursa’ya 102 kilometre uzaklıktadır. Bursa-İzmir karayolu üzerinde Karacabey ilçesini geçtikten sonra ulaşılan Mustafakemalpaşa ilçe merkezinden Yalıntaş’a uzanan asfalt yol Lüftife, Orhaniye, Hamidiye ve Karaorman köylerine bağlanır. Karaorman köyünden sağa, güneydoğuya dönen asfalt yol Kömürcükadı köyü içinden geçerek Şapçı köyüne bağlanır. Şapçı köyü meydanından başlayan Tırnova yoluna girildikten 2.2 kilometre sonraki üçyol ağzından sağa dönen toprak yoldan başlayan parkur orman içinden devam eder.
Yol üzerinde içme suyunun bulunan ve ıhlamur, meşe, karaağaç ve kayın ormanı arasından geçen şelale parkuru günübirlik yürüyüş için idealdir. Orman içi yol, 3.3 kilometre sonra dere üzerindeki beton köprüye çıkar. Şapçı şelalesi köprünün 20 metre solundadır. Şapçı şelalesi yaklaşık 15 metre yüksekten birkaç kırık şeklinde düşer. Bahar aylarında gür akan Şapçı şelalesi yaz aylarında suların azalmasıyla doğal güzelliğini kaybeder.
Zorluk derecesi 1 olan parkurun tahmini yürüyüş süresi 2 saattir. Parkurda 1 adet bilgi levhası ve 3 adet yön levhası bulunmaktadır.
26Sadağı Kanyonu
Bursa’ya 58 kilometre mesafedeki dağ ilçesi Orhaneli’nin 6 kilometre güneybatısında yer alan Sadağı kanyonu İznik Sansarak’tan sonra özellikle yerli turistlerin ilgi gösterdiği Bursa’nın ikinci büyük kanyonudur. Bursa’nın Nilüfer ilçesinden başlayan Orhaneli-Keles karayolunun 1. Kilometresindeki Doğancı barajı mevkiinden sağa baraja inen yol 45 kilometre sonra Orhaneli ilçesine ulaşır. İlçe merkezinin dışında, Orhaneli’nin simgesi Karagöz heykelinin karşısından girilen asfalt yol Serçeler köyünü geçtikten sonra Sadağı köyüne ulaşır.
Kanyonun ana girişi köyün 1.5 kilometre dışında su bendinin ardından başlar. Yer yer 60 metreyi bulan kaya blokları arasından akan Sadağı deresinde zaman zaman suya girerek ilerlenir.Sadağı köyü yakınlarında bir Kaplıca tesisinin hizmete girmesi ve çevre düzenlemesi yapılmasıyla turizme açılan Sadağı kanyonu içlerine ulaşan bir araç yolu yapılmıştır. Sadağı köyüne girmeden önce Mesire alanı tabelasından sola dönen asfalt yol 1.3 kilometre sonra tekrar sola döner ve kanyona paralel olarak yükselir. 1 kilometre tırmandıktan sonra inişe geçer ve 500 m. sonra Orman Müdürlüğünün yaptırdığı girişte sonlanır.
Sadağı kanyonun en ilgi çekici yeri olan kaya hamamı yörede avlanmak üzere Orhaneli’ni kuran, İ.S. 117/138 yılları arasında hüküm süren Roma İmparatoru Hadrianus’un karısı için yaptırdığı yer olarak bilinir. Üç tarafı taş duvarla çevrili olan ve derenin karşı kıyısından kaynayan 60 derecelik sıcak suyu termal tesise alınsa da kaya hamamı halen sağlam durmaktadır. Kaya hamamına kadar olan 1.7 kilometrelik kanyon parkuru yaptırılan ahşap köprüler ve merdivenlerle güvenli bir hale getirilse de zikzaklar çizilerek ilerlenen kayalık dere yatağında dikkatli yürümek gerekmektedir.
Zorluk derecesi 3 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 1 buçuk saattir. Parkurda 1 adet bilgi levhası ve 2 adet yön levhası bulunmaktadır.
27Uludağ Oteller – Kurtkaya – Sarıalan
Oteller Bölgesinde -Ring yolu- olarak bilinen yolun Bursa çıkışında, Karayolları misafirhanesi altından başlayan 5 kilometre uzunluğundaki parkur Kurtkayanın güneyinden orman içine girer ve solda akan dereye paralel inişe geçer. İşaretlenen ve oldukça belirgin olan patika, orman içinden devam ederek Kızpınarı deresine paralel olarak iner ve yaklaşık 1,3 kilometre sonraki ilk dere geçişinde sola döner. Bu patika üzerinde 3 yerde sığ dere geçişi vardır. 850 m. kuzeybatı yönünde devam ettikten sonra Sarıalan-Çobankaya parkuru yakınlarında Sobran çayırı güneyine çıkar. Bu noktadan itibaren batıya dönen patika yaklaşık 650 m. sonra Çobankaya-Oteller ayrımında Sarıçayır’a doğru hafif bir inişle devam eder. Parkur 800 m. sonra Mandıra boğazındaki dereyi geçer ve piknik alanından Sarıalan meydanına bağlanır.
Zorluk derecesi 1 olarak belirlenen parkurun tahmini yürüyüş süresi 2 saattir. Parkurda 1 adet bilgi levhası ve 1 adet yön levhası bulunur.
[…] Bursa Doğa Yürüyüş Yollarını keşfetmek için tıkl… […]